Midlertidig skyr pause!

Endelig jul igen

Så ligger julen og venter lige om hjørnet, og det betyder selvfølgelig hygge, stearinlys og en masse søde sager. Som lovet vil jeg give nogle forslag til lidt sundere alternativer til de lækre sager vi indtager i løbet af december, så vi kan klare os igennem den dejlige tid uden at ende med at ligne en marcipangris.

I min mors familie har vi en årlig tradition – en julebagedag, hvor alle børnebørn samles hos min mormor for at bage en hel dag. Vi starter fra kl 10 og slutter af med aftensmad efter mange timer i køkkenet og et overforbrug af strøm.

Vi har selvfølgelig nogle klare favoritter vi laver hvert år. De amerikanske cookies er en klar vinder, og det bliver da også til en 200stk. Derudover koger vi altid klejner efter en gammel opskrift min papmorfar har arvet fra sin mor. Hvis man spørger min mor er det havregrynskuglerne der er det aller vigtigste!!! Så dem bliver der heller ikke lavet for lidt af….

Efter jeg begyndte at interessere mig ekstra meget for sundhed har jeg fundet og eksperimenteret lidt med mine egne opskrifter, som de andre til nøds kan være med på. Det er fx knækbrød med macipan, sunde havregrynskugler eller dadelkugler som jeg allerede har lagt opskriften op på. Tro det eller ej så fik jeg faktisk min kæreste til at spise en af de sunde havregrynskugler – selvfølgelig i troen om at det var den “ægte” udgave… Da jeg ikke kunne holde masken længere, og han fandt ud af hvad han egentlig spiste var han ikke just begejstret.

Her forleden læste jeg MK’s blog. Hun har lagt en opskrift ind på sunde æbleskiver som jeg helt sikkert skal prøve en dag! – Skal nok lige smide nogle billeder og en kommentar op, af et forhåbentligt vellykket resultat.


Sunde havregrynskugler 

Der findes uendeligt mange variationer af den sunde udgave. Men jeg har valgt at tage den helt simple og lette udgave. Både for at gøre det lettere for mig selv, men også for at du hurtigere kan komme igang med at lave den sunde frem for den syndige….

Ingredienser:

600g friske dadler (husk at fjerne stenene)

1 dl kakaopulver

50 g hakkede mandler

3 dl havregryn

Kokos

Fremgangsmåde:

Bland del hele sammen ved hjælp af en foodprocessor eller ælt det sammen med de bare næver. Rul til fine små kugler og tril evt. i kokos.

Mums!!

IMG_3317

IMG_3318

IMG_3336


 

Marcipansmåkager 

Denne opskrift er en personlig favorit – den knasende sprøde konsistens og den dejlige sødme fra marcipanen er en perfekt erstatning til de meget kalorietunge klejner eller vaniljekranse.

Som du kan se på billedet rullede jeg dejen ud mellem to stykker bagepapir. Men erfarede dog senere at det ikke var så smart. Dejen i midten blev nemlig ikke helt bagt, og jeg måtte derfor knække stykkerne fra hinanden og bage nogle af dem lidt ekstra. Jeg vil derfor anbefale, at du i stedet laver små separate kiks – altså former små kugler som du maser/ruller så tynde som overhovedet muligt. På den måde får du det bedste resultat.

Ingredienser: 

1 dl sukker (Kan sagtens undlades)

1 dl hørfrø

1 dl sesamfrø

2 dl solsikkefrø

2 dl havregryn

2 spsk mel

2 tsk bagepulver

2 æg

200g marcipan

Fremgangsmåde:

Bland alle de tørre ingredienser. Riv marcipanen og saml dejen med æg. Lad dejen trække minimum 15 min. Fordel små klatter på et stykke bagepapir med en ske og læg et stykke bagepapir ovenpå. Tryk nu kagerne flade med en kagerulle.

Bag kiksene ved 180 grader i ca. 8 min til de er gyldne.

 

IMG_3319

IMG_3330

IMG_3333

 

Det skal lige siges at selvom jeg laver disse sunde udgaver, er der selvfølgelig plads til farmor’s vaniljekranse og momor’s cookies – for det er jo kun jul en gang om året….

Må indrømme, at det er fornøjelse, at skrive igen og dele ting med jer! Ser frem til at få endnu mere tid meget snart – har nemlig et ny favorit salat i ærmet som I bare skal prøve!!!

Nedenfor ses et lille udsnit af de mange syndige kager vi fik bagt…

Rigtig glædelig jul

IMG_3329

IMG_3332

IMG_3339

IMG_3346

IMG_3348

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Midlertidig skyr pause!